KALENDARZ ADWENTOWY
PIERWSZY TYDZIEŃ ADWENTU - PONIEDZIAŁEK
BOŻE NARODZENIE ZA 24 DNI
Ciasteczka są proste, doskonale kruche i po prostu dobre. Przepis zaczerpnięty ze starej książki Dobra kuchnia.
Amoniak ma to do siebie, że sublimuje, więc nie zdziwcie się, że jeżeli otworzycie opakowanie amoniaku, wykorzystacie jego część, reszty po jakimś czasie możecie nie znaleźć w pozostawionym opakowaniu.
Amoniaczki
500 g mąki
100 g miękkiego masła
100 (120) g cukru
2 jaja
1/2 szklanki mleka
10 g amoniaku
cukier kryształ do posypania
Amoniak rozpuścić w ciepłym mleku, dodać do mąki. Połączyć wszystkie składniki, biorąc 1 całe jajko i 1 żółtko (1 białko pozostawić do posmarowania ciastek). Zagnieść rzadkie ciasto i odstawić w chłodne miejsce na około 1 godzinę. Dobrze schłodzone ciasto bardzo cienko rozwałkować i wykrawać okrągłe lub owalne ciastka. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym białkiem i posypać grubym (bardzo grubym) cukrem. Piec w temperaturze 180 st.C około 10-15 minut lub do momentu, gdy zyskają ładny kolor.
kilka uwag:
- czym cieniej uda się rozwałkować ciasto tym lepiej - bardzo mocno rośnie, z ciasta o grubości 4 mm uważam, że wychodzą za grube ciastka
- najlepszy jest bardzo gruby cukier - w domu nazywamy go rafinat, próbowałam ciastka te posypywać cukrem zwykłym, cukrem palmowym, nawet takim białym cukrem w dużych, białych grudkach - to już nie to samo
- jak już nie mam ochoty/cierpliwości bawić się w wycinanie ładnych kształtów, to rozwałkowane ciasto smaruję białkiem, posypuję cukrem, kroję nożem na paluszki i wykładam na blachę
To pewnie takie amoniaczki co rosną jak na drożdżach :)))
OdpowiedzUsuńprawie
UsuńNie słyszałam o dodawaniu amoniaku do ciasta. A jaką ma funkcję, chodzi właśnie o to rośnięcie?
OdpowiedzUsuńwłaśnie chodzi o rośnięcie - ciasto zachowuje się trochę inaczej niż przy proszku do pieczenia czy sodzie
UsuńMniam wyglądają na smaczne
OdpowiedzUsuńŚwietne :)
OdpowiedzUsuńZ amoniakiem ciasteczek jeszcze nie piekłam :)
warto spróbować - tylko trzeba mieć możliwość wywietrzenia dobrze kuchni, bo amoniak jak to amoniak śmierdzi, jednak warto trochę pocierpieć, bo są wyśmienite
Usuń