KALENDARZ ADWENTOWY
PIERWSZY TYDZIEŃ ADWENTU - ŚRODA
BOŻE NARODZENIE ZA 22 DNI
Rożki waniliowo-migdałowe
300 g mąki
250 g masła
100 g cukru pudru
150 g zmielonych migdałów
1 jajo
rdzeń z 1 laski wanilii
szczypta soli
domowy cukier waniliowy
Z mąki, schłodzonego masła (trę na tarce warzywnej o grubych oczkach), cukru pudru, jaja, soli i rdzenia z laski wanilii zarabiamy gładkie ciasto. Schładzamy przez około 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do około 180 st.C.
Ze schłodzonego ciasta formujemy wałki o średnicy 2 cm, tniemy na 2 cm kawałki. Z każdego plasterka formujemy rożek, który obtaczamy w cukrze waniliowym. Rożki waniliow-migdałowe należy kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy i piec 10-15 minut na jasnozłoto. Wystudzić.
Muszą byc smaczne i aromatyczne!! Pozdrawiamy i zapraszamy do Nas, jak co środę na coś słodkiego.
OdpowiedzUsuńMmm, musiały pachnieć fantastycznie! :)
OdpowiedzUsuń