sobota, 20 grudnia 2014

ciastka figowe - kalendarz adwentowy 2014


KALENDARZ ADWENTOWY
TRZECI TYDZIEŃ ADWENTU - SOBOTA
BOŻE NARODZENIE ZA 5 DNI

Boże Narodzenie już za chwilę, zostało 5 dni. Pierwszy tak wielki projekt na blogu a niewiele brakowało a zakończyłoby się źle. Dzięki Kejti i jej poświęceniu udało się, i Kalendarz Adwentowy 2014 zostanie ukończony. Trochę nastraszyłam moją rodzinę, ale już jest w miarę w porządku.

Ciasteczka figowe - idealnie świateczne, aromatyczne, pełne bakalii.


Ciasteczka figowe

125 g masła
75 g cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 żółtko
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżka otartej skórki pomarańczowej
150 g mąki
50 g mielonych migdałów

nadzienie
200 g fig
1/2 średniego jabłka
1 łyżka otartej skórki pomarańczowej
1 łyżka miodu
2 łyżki soku pomarańczowego (zastąpiłam sokiem z cytryny)

dodatkowo
1 żółtko
1 łyżka mleka
cukier do oprószenia


Masło ubić z cukrem i aromatem waniliowym, dodać żółtko  a następnie przyprawę do piernika, skórkę pomarańczową, migdały. Wmieszać mąkę. Schłodzić przez około 30 minut.

Bardzo drobno posiekać figi. Zetrzeć jabłko na tarce o grubych oczkach, połączyć ze skórką pomarańczową, miodem i sokiem z cytrusów. Do masy wmieszać posiekane figi.

Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia na grubość 3 mm. Pociąć na 3 paski, na środku każdego z nich ułożyć nadzienie, brzeg posmarować wodą i zwinąć. Wałki przełożyć na blaszkę złączeniem do dołu, pociąć na 2 cm kawałki, ale nie odrywać poszczególnych ciastek, zostawić przecięte ciasto. Posmarować wierzch ciastek żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać cukrem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 st.C przez 20-25 minut lub do uzyskania złotego koloru. Ostudzić na kratce, podzielić na poszczególne ciastka.

1 komentarz:

  1. Uff, dobrze, że się udało :)
    Ciasteczka wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń