KALENDARZ ADWENTOWY
DRUGA NIEDZIELA ADWENTU
BOŻE NARODZENIE ZA 17 DNI
Przepis na ciastka z pomarańczową dziurką pochodzi z gazety Martha Stewart Living Zima 2010.
Ciastka z pomarańczową dziurką
ciasto:
230 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
2 duże żółtka
1 łyżeczka esencji (aromatu) waniliowej
2 i 1/2 szklanki mąki
nadzienie:
1/3 szklanki cukru
1 łyżka mąki
1 duże jajko
1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
1 łyżka soku pomarańczowego
cukier puder do posypania
Na ciasto - masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać żółtko i wanilię. Dalej ucierając dodać mąkę. Przykryć folią lub przełożyć do woreczka foliowego i dobrze schodzić przez godzinę lub nawet cały dzień.
Rozgrzać piekarnik do 160 st.C. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować nadzienie. Zmiksować cukier, mąkę i jajko, dodać skórkę i sok z pomarańczy.
Uformować kulki z ciasta - na każdą przeznaczyć 2 łyżeczki ciasta. Ułożyć na blachach w odległości 2-3 cm. W każdym ciasteczku zrobić wgłębienie - można wykorzystać do tego koniec drewnianej łyżki lu po prostu palec. Dziurki powinny być dość spore, bałam się robić duże dziurki, a powinnam się odważyć i zrobić je większe. Piec 10 minut. Wyjąć z piekarnika, jeżeli wgłębienia są zbyt płytkie zrobić je ponownie (tym razem zdecydowanie już nie palcem tylko końcem łyżki). Wypełnić dziurki wcześniej przygotowanym nadzieniem i piec kolejne 10-12 (15) minut - czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne maleństwa :)
OdpowiedzUsuń