KALENDARZ ADWENTOWY
DRUGI TYDZIEŃ ADWENTU - SOBOTA
BOŻE NARODZENIE ZA 12 DNI
Kolorowe spiralki jest to efekt zabawy Kejti z barwnikami spożywczymi. Początkowo usiłowała bawić się z barwnikami w żelu, ale te nie sprawdziły się - uzyskany kolor nie był tak intensywny jakby sobie życzyła. Odkrycie barwników spożywczych w proszku spowodowało, że teraz nie mamy już problemu z uzyskaniem pożądanego koloru.
Przepis na kolorowe spiralki inspirowany przepisem z książki Marty Stewart Cookies.
kolorowe spiralki
350 g masła
1 i 3/4 szklanki cukru
2 jaja
1 białko
2/3 szklanki mleka
aromat waniliowy
5,5 szklanki mąki
sól
barwnik spożywczy w proszku
Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać jajka (1 białko zostaje na później do posmarowania ciastek), sól i ubijać dalej, dodać mleko i aromat waniliowy. Mieszając dodawać porcjami mąkę.
Masę podzielić na pół. Jedną do jednej z części dodać barwnik spożywczy (proszku na czubku łyżeczki) rozpuszczony w niewielkiej ilości wody, zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować (nadając mu kształt prostokąta) pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 1/2 cm. Dobrze schłodzić, można zmrozić.
Schłodzone, twarde ciasto posmarować rozmąconym białkiem, położyć drugi placek i zwijać wzdłuż dłuższego brzegu, docisnąć koniec. Ponownie mocno schłodzić.
Rozgrzać piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Ciasto pociąć na 1/2cm talarki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12-15 minut, pilnując, żeby się nie przypaliły. Wystudzić.
Wyglądają super :)
OdpowiedzUsuń