KALENDARZ ADWENTOWY
PIERWSZY TYDZIEŃ ADWENTU - CZWARTEK
BOŻE NARODZENIE ZA 21 DNI
Dziwne ciasteczka, lekko uzależniające, jak zacznie się jeść nie można skończyć. Wychodzą bardzo cienkie, przez co może łatwiej bezkarnie sięgnąć po kolejne.
Dałam bardzo dużo skórki cytrynowej i to był strzał w dziesiątkę. Przy tylu innych ciastkach, które przygotowałam te zniknęły niepostrzeżenie.
Ciasteczka owsiane cytrynowe
1 łyżka masła
1 szklanka cukru
2 duże jaja
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
świeżo starta skórka z 1 cytryny (dałam 1 łyżeczkę mrożonej)
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki płatków owsianych (1 szklanka w oryginalnym przepisie)
Rozgrzać piekarnik do 180 st.C.
Utrzeć masło z cukrem. Dodać jajka, aromat waniliowy, otartą skórkę cytrynową i sól. Utrzeć na gładką masę, dodać proszek do pieczenia i płatki owsiane. Odstawić ciasto na 10 minut.
Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać ciasto łyżeczką do herbaty zachowując 8 cm odstępy - wydaje się to dużo, ale tak trzeba. Wyłożone ciasto lekko spłaszczyć łyżeczką i nadać jak najbardziej okrągły kształt. Piec 9 minut na złoty kolor. Przenieść ciasteczka razem z papierem na kratkę do ostygnięcia. Delikatnie zdjąć z pergaminu posługując się łopatką (lub szerokim nożem).
Apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńjakie pyszne domowe ciasteczka owsiane! :)
OdpowiedzUsuń