KALENDARZ ADWENTOWY
DRUGI TYDZIEŃ ADWENTU - PONIEDZIAŁEK
BOŻE NARODZENIE ZA 17 DNI
Przepis z notesu z przepisami, czyli pewnie spisany z jakiejś gazety. Cynamonowe ciasteczka, rozpływające się w ustach, które mogę jakiś czas poleżeć w puszce i dalej są pyszne.
Haczyki z cynamonem
100 g miękkiego masła
150 g mąki
50 g cukru
1 łyżka cynamonu
aromat waniliowy/cukier waniliowy
1 jajo
dodatkowo
cukier i cynamon do obtaczania
Z podanych składników wyrobić ciasto - robiłam to w misce ręcznie, ale można to zrobić też mikserem. Ciasto wychodzi dość luźne, schłodzić przez około 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Cukier wymieszać z cynamonem - na 20 g cukru dać pół łyżeczki cynamonu, przy zastosowaniu mojej metody wałkowania cukru należy dorobić w zależności od potrzeb.
Z ciasta odrywać kulki o średnicy około 2-3 cm, formować wałeczki i rolować je w cukrze zmieszanym z cynamonem, powinny mieć średnicę około 8 mm i długość 7 cm, formować z nich haczyki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut sprawdzając, żeby się nie przypaliły. Studzić na kratce kuchennej.
Super wyglądają te ciasteczka. :)
OdpowiedzUsuńFajne, można by je przewiązać wstążeczką i powiesić na choince :)
OdpowiedzUsuń