KALENDARZ ADWENTOWY
DRUGI TYDZIEŃ ADWENTU - PIĄTEK
BOŻE NARODZENIE ZA 13 DNI
Bezy to dzieło Kejti, są to zwyczajne bezy tylko trochę podkręcone kolorem przez co bardzo świąteczne. Przepis na bezy pochodzi, z której z książek M.Roux, zaś sposób na nadanie im koloru wzięty od M.Stewart.
bezy świąteczne
4 średnie białka
125 g drobnego cukru
125 g przesianego cukru pudru
barwnik spożywczy
Białka ubijamy, aż zaczną się tworzyć niezbyt sztywne "czubki". Dosypujemy zwykły cukier aż piana zacznie robić się sztywna. Dodajemy cukier puder i na średnich obrotach mieszamy, aż do uzyskania całkowitej sztywności.
Aby uzyskać bezy w kolorowe paski, we wnętrzu rękawa cukierniczego po długości malujemy barwnikiem spożywczym w żelu (lub barwnikiem w proszku rozprowadzonym w niewielkiej ilości bezy) pionowe paski. Przekładamy do rękawa cukierniczego masę bezową i wyciskamy niewielkie beziki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
W rozgrzanym do 110 st.C piekarniku suszymy beziki przez około 75 minut.
Wygląda bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńi są pyszne :)
UsuńUrocze :)
OdpowiedzUsuńI oto chodzi w ciasteczkach świątecznych :)
UsuńWyglądają prześlicznie
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Chyba z czerwonym wychodzą najładniejsze :)
UsuńŚwietnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń