poniedziałek, 15 grudnia 2014

orzeszki orzechowe - kalendarz adwentowy 2014



KALENDARZ ADWENTOWY
TRZECI TYDZIEŃ ADWENTU - PONIEDZIAŁEK
BOŻE NARODZENIE ZA 10 DNI

Orzeszki orzechowe - masło maślane, ale nie do końca, te pieczone orzeszki mogą mieć różne nadzienia, dzisiaj wersja - czekolada i orzechy laskowe.
Patelnia do smażenia tych orzeszków jest w naszym domu od wielu, wielu lat (jest chyba starsza od Kejti) Leżała upchnięta w jakiś kąt piwniczny i się kurzyła. Kejti przywróciła jej świetność i przy większych uroczystościach, orzeszki pojawiają się na stole. Przepis zdobyty od Marty G. :)


Orzeszki - ciasto podstawowe

250 g mąki
1/2 kostki roztopionego masła
1 żółtko
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki octu
2 łyżeczki kwaśnej śmietany
szczypta soli i cukru pudru


nadzienie
tabliczka czekolady
100 ml słodkiej śmietanki
100 g przemielonych orzechów laskowych


Składniki na ciasto wymieszać ręką na jednolitą masę. Formować kulki z 1/2 łyżeczki ciasta, ułożyć na patelni do orzeszków i upiec.


 Zdjąć bardzo ostrożnie i ostudzić. Nie obłamywać odstającego nadmiaru ciasta, bo na tym etapie bardzo łatwo je połamać. Dobrze wystudzić. Pieczenie suchych orzeszków można zrobić nawet 2-3 dni przed złożeniem właściwych ciastek.

Przygotować nadzienie orzechowe. Zagrzać śmietankę, w ciepłej rozpuścić czekoladę, do jednolitej masy dodać przemielone orzechy laskowe. Masę schłodzić.

Napełniać połówki orzeszków masą czekoladowo-orzechową. Składać po 2 połówki i dopiero na tym etapie odłamywać ewentualny nadmiar ciasta ( Kejti: polecam użyć ostrych nożyczek). Można oprószyć cukrem pudrem - o czym oczywiście zapomniałam.

3 komentarze:

  1. Orzeszki kojarzą mi się z dzieciństwem i bardzo je lubię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam orzeszki! Ciocia mojego Męża robi je od czasu do czasu na Święta, odziedziczyła foremkę po swojej mamie.

    OdpowiedzUsuń