KALENDARZ ADWENTOWY
TRZECI TYDZIEŃ ADWENTU - PONIEDZIAŁEK
BOŻE NARODZENIE ZA 10 DNI
Orzeszki orzechowe - masło maślane, ale nie do końca, te pieczone orzeszki mogą mieć różne nadzienia, dzisiaj wersja - czekolada i orzechy laskowe.
Patelnia do smażenia tych orzeszków jest w naszym domu od wielu, wielu lat (jest chyba starsza od Kejti) Leżała upchnięta w jakiś kąt piwniczny i się kurzyła. Kejti przywróciła jej świetność i przy większych uroczystościach, orzeszki pojawiają się na stole. Przepis zdobyty od Marty G. :)
Orzeszki - ciasto podstawowe
250 g mąki
1/2 kostki roztopionego masła
1 żółtko
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki octu
2 łyżeczki kwaśnej śmietany
szczypta soli i cukru pudru
nadzienie
tabliczka czekolady
100 ml słodkiej śmietanki
100 g przemielonych orzechów laskowych
Składniki na ciasto wymieszać ręką na jednolitą masę. Formować kulki z 1/2 łyżeczki ciasta, ułożyć na patelni do orzeszków i upiec.
Zdjąć bardzo ostrożnie i ostudzić. Nie obłamywać odstającego nadmiaru ciasta, bo na tym etapie bardzo łatwo je połamać. Dobrze wystudzić. Pieczenie suchych orzeszków można zrobić nawet 2-3 dni przed złożeniem właściwych ciastek.
Przygotować nadzienie orzechowe. Zagrzać śmietankę, w ciepłej rozpuścić czekoladę, do jednolitej masy dodać przemielone orzechy laskowe. Masę schłodzić.
Napełniać połówki orzeszków masą czekoladowo-orzechową. Składać po 2 połówki i dopiero na tym etapie odłamywać ewentualny nadmiar ciasta ( Kejti: polecam użyć ostrych nożyczek). Można oprószyć cukrem pudrem - o czym oczywiście zapomniałam.
Wygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńOrzeszki kojarzą mi się z dzieciństwem i bardzo je lubię!
OdpowiedzUsuńUwielbiam orzeszki! Ciocia mojego Męża robi je od czasu do czasu na Święta, odziedziczyła foremkę po swojej mamie.
OdpowiedzUsuń