KALENDARZ ADWENTOWY
DRUGI TYDZIEŃ ADWENTU - CZWARTEK
BOŻE NARODZENIE ZA 14 DNI
Śmieszne ciasteczka, chyba bardziej codzienne niż świąteczne, ale mają swój urok. W przepisie zaintrygowało mnie gotowanie rodzynek i zastosowanie wody z ich gotowania. Ciasteczka dobre, może przy ciastkach żurawinowo-pistacjowych wyglądają na nijakie, ale są to dobre, poczciwe ciastka. Serdecznie zapraszam. Przepis zaczerpnięty z książki Victoria Steele 101 Quick & Easy Cookies.
Ciasteczka rodzynkowe
150 g rodzynek200 g masła
150 g cukru
2 jajka
1 aromat waniliowy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
250 g płatków owsianych
250 (270) g mąki
5 łyżek wody z gotowania rodzynek
Rodzynki zalać wodą i gotować do miękkości. Odłożyć 5 łyżek wody z gotowania rodzynek.
Utrzeć masło, cukier, aromat waniliowy i jajka na jednolitą masę. Dodać odłożoną wodę z gotowania rodzinek, rodzynki, płatki owsiane, mąkę, sodę i cynamon (wcześniej można wymieszać mąkę z sodą i cynamonem). Wykładać ciastka wielkości łyżeczki na blachę i piec około 12 minut w piekarniku w 180 st.C.
Pychotka ;)
OdpowiedzUsuńJak długo gotować rodzynki? Wystarczy im 15 min?
OdpowiedzUsuńwszystko zależy od rodzynek - ich wielkości i jak mocno są wysuszone, w dotyku powinny być bardzo miękkie - moje gotowały się coś koło 15 minut
Usuń