KALENDARZ ADWENTOWY
PIERWSZY TYDZIEŃ ADWENTU - SOBOTA
BOŻE NARODZENIE ZA 19 DNI
Kolejny przepis z książki the hummingbird bakery 'home sweet home'. Kiedyś już robiłam tego rodzaju popękane czekoladowe ciastka (ładniej to brzmi po angielsku), ale przepisu niestety nie pamiętam. Ten przepis spodobał mi się, ponieważ miało wyjść i wyszło około 12-14 ciasteczek, jednak kolejny raz jak będę je robiła, będą one odrobinę mniejsze i tym samym wyjdzie ich więcej.
Czekoladowe ciasteczka popękane
80 g mąki
25 g kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
90 g cukru
25 g masła
1 jajo
10 ml amaretto
50 g cukru pudru do obtaczania
Wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, wmieszać cukier. Dodać masło i rozetrzeć w palcach, nie mogą być widoczne kawałki masła. Wymieszać jajo z amaretto, dodać do masła z suchymi składnikami, zarobić ciasto. Bardzo dobrze schłodzić - czym będzie zimniejsze ciasto, z którego formowane są kulki, tym większe i ładniejsze pęknięcia się otrzyma.
Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego około 3,5 cm średnicy. Obtoczyć w cukrze pudrze. Układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, zachowując duże odstępy. Piec 10-12 minut. Wystudzić.
Takie popękane ciasteczka wyglądają ślicznie :)
OdpowiedzUsuń