KALENDARZ ADWENTOWY
PIERWSZY TYDZIEŃ ADWENTU - WTOREK
BOŻE NARODZENIE ZA 23 DNI
Robiąc ciastka na święta dożę do tego, aby wielkość ciastek nie była za duża - lepiej zjeść kilka małych niż nie móc spróbować kolejnego, bo już się nie mieści. Wersja codzienne może być duża (niektórzy twierdzą, że musi być duża), ale dziś przedstawiam wersję mini. Przepis zaczerpnięty z odmętów internetu z moimi modyfikacjami.
Mini amerykany
100 g masła
szklanka cukru
2 dag amoniaku
3 jajka
1 szklanka mleka
500 g mąki
Ciepłe masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy powoli na przemian jajko, mąkę mleko - na dnie szklanki zostawiamy z 1 cm mleka. W pozostałym mleku rozpuszczamy amoniak i dodajemy do masy. Wykładamy łyżką niewielkie ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając spore (prawie 2 razy większe niż samo ciastko) odstępy. Pieczemy około 20 minut w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku. Można polukrować spodnią stronę dowolnym lukrem.
Swietne
OdpowiedzUsuńInteresujące ciasteczka ;) wiesz coś o ich pochodzeniu?
OdpowiedzUsuńw internecie czytałam kilka wersji historii ich pochodzenia
Usuńpierwsza - ich kształt miał przypominać, hełm żołnierzy amerykańskich z pierwszej wojny światowej
druga - że są to amerykańskie ciasteczka Black and White Cookies u mnie w wersji white
Mniam, wyglądają pysznie :) Dawno już takich nie jadłam...
OdpowiedzUsuń