wtorek, 2 grudnia 2014

mini amerykany - kalendarz adwentowy 2014


KALENDARZ ADWENTOWY
PIERWSZY TYDZIEŃ ADWENTU - WTOREK
BOŻE NARODZENIE ZA 23 DNI

Mini amerykany - pyszne biszkopciki, delikatne i malutkie.
Robiąc ciastka na święta dożę do tego, aby wielkość ciastek nie była za duża - lepiej zjeść kilka małych niż nie móc spróbować kolejnego, bo już się nie mieści. Wersja codzienne może być duża (niektórzy twierdzą, że musi być duża), ale dziś przedstawiam wersję mini. Przepis zaczerpnięty z odmętów internetu z moimi modyfikacjami.


Mini amerykany

100 g masła
szklanka cukru
2 dag amoniaku
3 jajka
1 szklanka mleka
500 g mąki


Ciepłe masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy powoli na przemian jajko, mąkę mleko - na dnie szklanki zostawiamy z 1 cm mleka. W pozostałym mleku rozpuszczamy amoniak i dodajemy do masy. Wykładamy łyżką niewielkie ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając spore (prawie 2 razy większe niż samo ciastko) odstępy. Pieczemy około 20 minut w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku. Można polukrować spodnią stronę dowolnym lukrem.

4 komentarze:

  1. Interesujące ciasteczka ;) wiesz coś o ich pochodzeniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w internecie czytałam kilka wersji historii ich pochodzenia
      pierwsza - ich kształt miał przypominać, hełm żołnierzy amerykańskich z pierwszej wojny światowej
      druga - że są to amerykańskie ciasteczka Black and White Cookies u mnie w wersji white

      Usuń
  2. Mniam, wyglądają pysznie :) Dawno już takich nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń