niedziela, 7 kwietnia 2013

sernik (prawie) klasyczny

Przełamałam się i w tym roku na Wielkanoc zrobiłam 2 serniki. Jeden już zaprezentowałam na tym blogu, a teraz czas na drugi. Miał być to sernik z rodzynkami i kandyzowana skórką pomarańczową, powiedzmy zrobiłam i może nawet zrobię drugi raz sernik z tego przepisu, ale już na pewno nie z rodzynkami i skórką pomarańczową. Można zastanawiać się po co zamieszczać przepis na coś co zastanawiam się czy zrobię powtórnie, a jest  sens - bo jest to bardzo uczciwy sernik, może komuś się spodoba i będzie zadowolony, że go znalazł. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson Kuchnia Przepisy z serca domu, Wydawnictwo Filo 2010 z moimi zmianami.


Mój sernik robiłam w tortownicy o średnicy 28 cm - wydaje mi się, że była trochę za duża, jeżeli zrobi się w mniejszej wyjdzie lepiej.

Spód
225 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g miałkiego cukru
25 g masła
1 jajko
45 ml mleka

Masa serowa
725 g twarogu
150 g miałkiego cukru
4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
50 g mąki ziemniaczanej
3 łyżki soku cytrynowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki soli
250 ml śmietany kremówki

Spód.
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i wymieszać. Dodać jajko, mleko i masło. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Wyłożyć dno blachy. Piec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st.C. Odstawić do ostygnięcia.

Masa serowa.
Ser ucierać z cukrem, następni dodać pojedynczo żółtka. Miksując dodać mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny, aromat waniliowy, sól. Połączyć delikatnie z lekko ubitą śmietaną.
Ubić pianę z białek. Do masy serowej dodać na początku łyżkę ubitych białek, do rozlużnienia struktury, następnie wmieszać resztę białek.

Wyłożyć masę serową na podpieczony spód i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 st.C i piec godzinę. Po upieczeniu wyjąć  z piekarnika i kroić następnego dnia.

4 komentarze: