Różnego rodzaju dipy, sosy, maczadełka powstają szybko, bardzo często nie potrafimy podać dokładnych proporcji, powstają z potrzeby chwili i z tego co aktualnie jest w kuchni lub ogrodzie. Dip dyniowy powstał na podstawie nadzienia do rolady dyniowej. Dodałam więcej serka i pomarańczowe cudeńko gotowe. Czym ciemniejsza dynia tym bardziej pomarańczowe wyjdzie.
300 g dyni
3 ząbki czosnku lub czosnek w proszku
200 g kremowego serka
1 łyżka musztardy
3 ząbki czosnku lub czosnek w proszku
200 g kremowego serka
1 łyżka musztardy
Dynię gotować na parze około 5 minut, dodać ząbki czosnku (lub
delikatnie oprószyć czosnkiem w proszku) i gotować dalej do miękkości. Zmiksować osączoną i ostudzoną dynię, serek, musztardę i ewentualnie czosnek, posolić do smaku.
Podawać z pokrojonymi w słupki surowymi warzywami - selerem naciowym, marchewką, ogórkiem, kalarepką...
Do przepisu użyłam dyni zamrożonej w kostkach, którą ugotowałam, ale doskonale poradzi sobie zamrożone lub zakonserwowane pure dyniowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz