poniedziałek, 29 kwietnia 2013

dip dyniowy

Różnego rodzaju dipy, sosy, maczadełka powstają szybko, bardzo często nie potrafimy podać dokładnych proporcji, powstają z potrzeby chwili i z tego co aktualnie jest w kuchni lub ogrodzie. Dip dyniowy powstał na podstawie nadzienia do rolady dyniowej. Dodałam więcej serka i pomarańczowe cudeńko gotowe.  Czym ciemniejsza dynia tym bardziej pomarańczowe wyjdzie.


300 g dyni
3 ząbki czosnku lub czosnek w proszku
200 g kremowego serka
1 łyżka musztardy
Dynię gotować na parze około 5 minut, dodać ząbki czosnku (lub delikatnie oprószyć czosnkiem w proszku) i gotować dalej do miękkości. Zmiksować osączoną i ostudzoną dynię, serek, musztardę i ewentualnie czosnek, posolić do smaku.

Podawać z pokrojonymi w słupki surowymi warzywami - selerem naciowym, marchewką, ogórkiem,  kalarepką...

Do przepisu użyłam dyni zamrożonej w kostkach, którą ugotowałam, ale doskonale poradzi sobie zamrożone lub zakonserwowane pure dyniowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz