piątek, 26 kwietnia 2013

muffinki ze Snickersem




Składniki:
200g masła
100g cukru
200g mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
100ml mleka
2 podwójne Snickersy


Miękkie masło (10sek w mikrofali) ucieramy na jednolitą masę z cukrem.
Pozostałe sypkie produkty - mąka, proszek do pieczenia, kakao - mieszamy w oddzielnej misce. Stopniowo dodajemy do masła ucierając. Wbijamy jajka i ukręcamy do wyrównania masy. Mleko dodajemy dopiero do gładkiej masy - jakoś bardziej konsystencja mi się wtedy podoba.

Nakładamy do papierków. Snickersy tniemy na kawałki i wciskamy w maskę do 1-2 kawałki (w zależności jak nam się pokroi ;).


Pieczemy w 160-170 stopniach, ok 15-20 min.
Smakują genialnie na ciepło, gdy rozpuszczony snickers jest jeszcze pół płynny i ciągnący.
Uwaga na przyklejenie się gorącej masy do podniebienia - sama to testowałam i nie jest to najprzyjemniejsze uczucie ;)



Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. a te babeczki mają wszystko co najlepsze :) Cały smak, a dodatkowo je się czekoladową babeczkę :D

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. A zrobienie zajmuje... około 30 min... Wszystko się miesza, a w trakcie pieczenia wszystko się zmywa :)

      Usuń
  3. na prawdę gratuluję pomysłu i zapraszam do mnie http://nymuffin.blogspot.com/2014/03/snickers-muffins-with-slated-caramel.html

    OdpowiedzUsuń