Mazurek z masą kokosową to twór z pomysłu Kejti, ona też go przygotowała. Podobnie wcześniej robiłyśmy już tarty, ale w sezonie wzbogacane były o dodatek świeżych malin czy też innych owoców jagodowych.
Kruche ciasto:
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
1/2 kostki masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
cukier waniliowy
szczypta soli
masa kokosowa:
mała puszka śmietany kokosowej (165ml)
250 g serka śmietankowego
6 łyżek cukru pudru
wiórki kokosowe
Z wszystkich składników zagnieść szybko kruche ciasto i na godzinę do lodówki. Z ciasta uformować prostokąt i piec w 170 st.C przez 12-15 minut. Ciasto
wystudzić.
Schłodzoną śmietanę kokosową rozbić mikserem, dodać serek i ubić na pienistą masę dodając cukier puder. Wiórki kokosowe uprażyć na patelni.
Na wystudzone, kruche ciasto wyłożyć masę kokosową i posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi. Szybki i delikatny mazurek kokosowy gotowy.
W tym roku pobawiłam się u ciasto kruche zrobiłam z 1 szklanki zwykłej mąki pszennej z dodatkiem 1/4 szklanki mąki krupczatki. Może w przyszłym roku odważę się na zrobienie blatów do mazurków na samej krupczatce. W zeszłym roku były w całości ze zwykłem mąki. Wszystko przede mną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz