poniedziałek, 30 czerwca 2014

dżem rabarbarowy z kardamonem

Ostatni z dżemów rabarbarowych w tym roku - mam taką nadzieję - choć nie, będę jeszcze robić dżem z rabarbaru w październiku-listopadzie po pierwszych większych przymrozkach, żeby wykorzystać łodygi rabarbaru, których liście ściął pierwszy mróz.

Rabarbar i kardamon, kardamon i rabarbar - te połączenie smaków chodziło mi po głowie, jak tylko zaczęłam moją dość nie równą walkę z 15 kg rabarbaru. Przeszukałam internet w poszukiwaniu dżemu z rabarbaru i kardamonem i coś mi tam udało mi się znaleźć, ale nic do mnie jakoś szczególnie nie przemówiło. Nauczona moimi wcześniejszymi przygodami nie chciałam użyć mielonego kardamonu.


Dżem rabarbarowy z kardamonem

1 kg rabarbaru
500-600 g cukru
1 cytryna
10-15 kardamonu


Rabarbar pociąć na kawałki 1-2 cm. Zasypać cukrem, dodać sok z wyparzonej cytryny i pociętą w kawałki pozostałą skórkę razem z albedo. Pozostawić na noc w chłodnym miejscu. Następnego dnia wyłuskać nasionka kardamonu, pozostałe części zawinąć w kawałek gazy, Ugotować dżem. Wyjąć gazę z łuskami kardamonu, usunąć skórkę cytrynową (część zostawiłam). Przełożyć do słoików, można pasteryzować.



 mini seria WSZYSTKIE KOLORY RABARBARU

  Rabarbalove

4 komentarze:

  1. Smakowicie wygląda. Czemu z mielonym kardamonem się nie udało ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bałam się, że zrobi się brzydki dżem - jak robiłam pomarańcze w syropie kardamonowym ( http://kuchnianietylkoboli.blogspot.com/2013/03/pomarancze-w-syropie-kardamonowym.html ) - to pierwszy syrop zrobiłam na mielonym kardamonie i wyszedł brzydki szaro-bury

      Usuń
    2. Jak robiłam dynię, to popełniłam podobny błąd, nie wyjęłam goździków z marynowanej i zrobił się brzydki kolor.

      Usuń