Dżem z rabarbaru z wanilią
1,5 kg rabarbaru
1 kg cukru
1 cytryna
1 laska wanilii
Rabarbar oczyścić, pociąć na kawałki 1-2 cm. Cytrynę wyszorować, sok wycisnąć, skórkę pokroić na większe kawałki. Wymieszać rabarbar, sok z cytryny, skórkę z cukrem. Pozostawić na noc w chłodnym miejscu. Następnego dnia dodać nasionka wanilii, strączek wanilii bardzo drobno pokroić, dodać do rabarbaru. Gotować do uzyskania pożądanej konsystencji dżemu. Usunąć skórki z cytryny. Przełożyć do słoiczków, można pasteryzować.
Nie podaję długości gotowania dżemu, bo wszystko zależy od wielkości garnka, jego średnicy, grubości dna, ilości użytych produktów wyjściowych. W domu mam 2 garnki prawie identycznej średnicy, ale różnica w długości gotowania przetworów wynosi od kilku do kilkunastu minut, co przy niektórych przetworach może być dość istotne.
mini seria WSZYSTKIE KOLORY RABARBARU
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz