Jednym z połączeń, które chciałam wypróbować było połączenie rabarbaru z imbirem. Klasyczne i jak każda klasyka bardzo dobre. Przepis znalazłam na stronie Tesco. Od razu zrobiłam z podwójnej ilości, a następnie dorobiłam jeszcze więcej.
Rabarbar z imbirem dżem
1,5 kg rabarbaru
1,2 kg cukru
2 cm korzenia imbiru
sok z 1 cytryny
Rabarbar oczyścić, nie obierać, pokroić na kawałki około 2 cm. Połączyć rabarbar, cukier, starty korzeń imbiru, sok z cytryny. Odstawić na kilka godzin (lub na całą noc), żeby puścił sok.
Gotować 7-10 minut, sprawdzić czy na zimnym talerzyku czy już się ścina. Przełożyć do słoiczków, zapasteryzować.
Kolejny plus z gotowania takiej ilości dżemów - nauczyłam się sprawdzać czy dżemy są już gotowe nie tylko za pomocą termometru. Niestety nie jest to na tyle usystematyzowana wiedza, żeby dzielić się nią na blogu.
Poniżej mini ściąga co jeszcze pojawi się w najbliższym czasie na blogu.
mini seria WSZYSTKIE KOLORY RABARBAR
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz