Przepis znaleziony na stronie będącej kompendium wiedzy się o rabarbarze.
Dżem z rabarbaru i truskawek
1 kg rabarbaru
1 kg truskawek
1,2 - 1,5 kg cukru
Rabarbar oczyścić i pociąć na 1/2 cm kawałki. Zasypać połową cukru i zostawić na 1-2 godziny, żeby rabarbar puścił sok. Truskawki rozgnieść z pozostałym cukrem, wymieszać z rabarbarem. Gotować na niewielkim ogniu do rozpuszczenia się cukru, następnie zwiększyć grzanie i gotować do momentu, aż zacznie się "dżemować". Sprawdzić gęstość na talerzyku. Przełożyć do słoików. Można pasteryzować.
Jak robiłam zdjęcia - myślałam, że w tym dżemie też jest sok z cytryny, ale nie było. Na zdjęciu ta cytryna jest tak dla zmyłki.
Zapraszam jutro po kolejny przepis z rabarbarem - tym razem w połączeniu z pomarańczą i orzechami włoskimi.
mini seria WSZYSTKIE KOLORY RABARBAR
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz