poniedziałek, 2 lipca 2012

sos cynamonowy


W sumie ciężko mi podać dokładny przepis... bo robię to na tzw oko ;)
Bola robiła to z jakiegoś przepisu, ale teraz zawsze robię z pamięci.


Składniki:
- cebule (kilka sporych)
- mielony cynamon
- papryczka chilli (1-2)
- czosnek (2 ząbki)
- przecier pomidorowy (albo koncentrat)
- olej
- sok z połowy cytryny
- sól

Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na dużej patelni na oleju. Jak cebula zmięknie dodajemy cynamon (duużo cynamonu - cebula powinna być aż brązowa). Podsmażamy aby pozbyć się mącznego posmaku cynamonu.
Chilli drobno kroimy (jeżeli lubimy bardzo pikantne to zostawiamy pestki)z czosnkiem, dosypujemy do cebuli, solimy i przesmażamy razem.
Dodajemy przecier pomidorowy mieszamy. Blenderem mielimy cały sos (w misce) i przekładamy znowu na patelnie by ponownie przesmażyć.
Po przestygnięciu dodajemy sok z cytryny.

Sos idealnie pasuje do mięs z grilla.

Smacznego!


Po komentarzu adi postanowiłam wpis dodać do akcji

2 komentarze:

  1. świetne połączenie smaków. Mięsa nie jadam ale napewno użtję do innych warjacji grilowych ;] pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Intrygujący, muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń