sobota, 7 lipca 2012
oszukany kuskus z kalafiora
Sałatka ta powstała na kanwie pomysłu na fioletowego kalafiora. W tamtym czasie z fioletowego kalafiora powstało coś innego. Ale pomysł na sałatkę wydaje mi się dość interesujący, a co najważniejsze dobrze smakuje.
1 kalafior
1 pomidor
1 ogórek szklarniowy
garść mięty
sos
sok z cytryny
2-3 łyżki oleju
ząbek czosnku, drobno posiekanego/zmiażdżonego
1,2 łyżeczki kminu rzymskiego, zmielonego/zmiażdżonego
sól, pieprz
Kalafiora zetrzeć na tarce o dużych oczkach - zajmuje to więcej czasu niż by się wydawało. Zagotować garnek osolonej wody. Wrzucić kalafiora i gotować go 3 min. Odcedzić i zostawić do ostygnięcia.
Pokroić pomidora i ogórka w drobną kostkę, miętę posiekać. Przygotować sos i wymieszać wszystkie składniki sałatki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
fajna ta Twoja sałatka!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńRobię z kalafiora często 'ryz', lubię go jeszcze po rozdrobnieniu podprazyc na suchej patelni, zmienia sie dość mocno jego smak :)
OdpowiedzUsuńto też muszę wypróbować,ale bardziej myślałam o kalafiorze wielkości groszku lub mirabelki niż wielkości ryżu
Usuń