sobota, 7 lipca 2012

oszukany kuskus z kalafiora


Sałatka ta powstała na kanwie pomysłu na fioletowego kalafiora. W tamtym czasie z fioletowego kalafiora powstało coś innego. Ale pomysł na sałatkę wydaje mi się dość interesujący, a co najważniejsze dobrze smakuje.

1 kalafior
1 pomidor
1 ogórek szklarniowy
garść mięty

sos
sok z cytryny
2-3 łyżki oleju
ząbek czosnku, drobno posiekanego/zmiażdżonego
1,2 łyżeczki kminu rzymskiego, zmielonego/zmiażdżonego
sól, pieprz

Kalafiora zetrzeć na tarce o dużych oczkach - zajmuje to więcej czasu niż by się wydawało. Zagotować garnek osolonej wody. Wrzucić kalafiora i gotować go 3 min. Odcedzić i zostawić do ostygnięcia.
Pokroić pomidora i ogórka w drobną kostkę, miętę posiekać. Przygotować sos i wymieszać wszystkie składniki sałatki.

4 komentarze:

  1. Robię z kalafiora często 'ryz', lubię go jeszcze po rozdrobnieniu podprazyc na suchej patelni, zmienia sie dość mocno jego smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to też muszę wypróbować,ale bardziej myślałam o kalafiorze wielkości groszku lub mirabelki niż wielkości ryżu

      Usuń