środa, 18 lipca 2012

pesto z pietruszki i ćwikły


Nasze domowe odkrycie - pesto z pietruszki i ćwikły :D
Pesto z rukoli niestety ma tendencję do gorzknięcia... nie wiem czy to wina naszej ogrodowej rukoli czy ogólny proces w rukoli... ale cóż... Mamy na to radę :D

pesto z pietruszki i ćwikły
- pęczek piertruszki
- garść liści buraka
- kilka gałązek mięty
- kilka liści bazyli
- oliwa z oliwek
- sól
- sok z połowy cytryny
- garść orzechów


Pietruszkę i buraczki należy przesiekać aby przy mieleniu w blenderze nie pozostały długie włókna. Całą zieleninę wrzucamy do blendera z odrobiną oliwy z oliwek i solą, mielimy. Po wstępnym zmieleniu dosypujemy orzechy i dolewamy więcej oliwy z oliwek (w sumie... to te orzechy są tylko po to by się lepiej zmieliło). Na koniec dolewamy sok z cytryny i ewentualnie oliwę z oliwek by poprawić konsystencję.
I oto pesto gotowe - razem z pójściem do ogródka jakieś... 5min roboty (takie przepisy lubię :D )

1 komentarz:

  1. interesujący przepis. nigdy by na to nie wpadła, ale pewnie niedługo wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń