poniedziałek, 16 lipca 2012

Tortille pszenne



Jakie jedzenie sprawia największą frajdę? Takie które się samemu składa :)
Tortille to jedno ze "śmietnikowych" dań. Można wrzucić do środka praktycznie wszystko.
Wystarczy zrobić kilka "mini dań" i ciekawy posiłek gotowy - miseczki z krojonymi warzywami i duszonymi, miseczka z pesto, sosami, liście różnych ziół, jadalne kwiaty, podpieczone piersi z kurczaka... tym sposobem każdy może skomponować swoją idealną tortille.
Przy okazji możne wykazać się zdolnościami inżynieryjnymi - jak nałożyć wszystko do środka by nie wyleciało przy pierwszym kęsie na kolana.
Ale tu zaczyna się zabawa!

Przepis na tortille (8 dużych sztuk - pieczone na największej patelni)
- 300g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 50g smalcu
- 180g wody

Wodę wlewamy do rondelka i wrzucamy smalec. Podgrzewamy aż smalec się rozpuści na wodzie.
Mąkę mieszamy z solą w misce. Stopniowo wlewamy gorącą wodę ze smalcem do mąki i dokładnie mieszamy. Zagniatamy cisto, wkładamy do miseczki, przykrywamy folią i zostawiamy na 30min.
Dzielimy na 8 kulek i cienko rozwałkujemy. Ma mocno nagrzaną suchą patelnię kładziemy placki. Czekamy aż napuchną i punktowo przyrumienią się. Obracamy i powtarzamy.

Smacznego!

Pozostałe małe dania będą wkrótce

1 komentarz:

  1. Uwielbiam tortille, w lidlu tydzień meksykański, kupiłam kilka dipów, fasolke i papryczke, pyszne połączenie na dzisiejszą kolację:)

    OdpowiedzUsuń