piątek, 13 lipca 2012
Fasolka z pesto z rukoli
Tata zajechał wczoraj do Bronisz i kupił śliczną fasolkę szparagową... obstawiam, że większość zostanie zjedzona z bułką tartą... ale moja chwilowa miłość do pesto musiała się jakoś objawić :)
Pesto z rukoli
- duży pęczek rukoli
- gałązka mięty
- kilka ząbków czosnku
- garść prażonych orzechów (znalazłam tylko migdały ;) )
- oliwa z oliwek
- sól
- sok z cytryny
- starty parmezan
- fasolka szparagowa
- sól, cukier
- parmezan do posypania
Odrobinę oliwy zmieliłam ze wstępnie zsiekaną rukolą i miętą, czosnkiem. Dodałam pozostałe składniki i zblendowałam aż się wyrównała konsystencja. Na koniec dolałam więcej oliwy z oliwek by pesto było wilgotniejsze.
Fasolkę obgotowałam w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Po odcedzeniu jeszcze na ciepło zmieszałam z pesto i startym parmezanem. Na koniec posypałam po wierzchy parmezanem (w końcu parmezanu nigdy za wiele :D )
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Świetna propozycja. Bardzo lubię fasolkę szparagową w niebanalnych wersjach.
OdpowiedzUsuńU mnie dziś na obiadek będzie fasolka :) Pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńskąd masz rukolę, identyczna porasta nasze gdanskie place zabaw i sie zastanawiamy czy to rukola czy jaskier
OdpowiedzUsuńU nas w ogródku rośnie jak chwast - jest wszędzie w trawniku między innymi roślinami a nawet między płytkami chodnikowymi wyrasta.
Usuń