piątek, 13 lipca 2012

Fasolka z pesto z rukoli





Tata zajechał wczoraj do Bronisz i kupił śliczną fasolkę szparagową... obstawiam, że większość zostanie zjedzona z bułką tartą... ale moja chwilowa miłość do pesto musiała się jakoś objawić :)


Pesto z rukoli
- duży pęczek rukoli
- gałązka mięty
- kilka ząbków czosnku
- garść prażonych orzechów (znalazłam tylko migdały ;) )
- oliwa z oliwek
- sól
- sok z cytryny
- starty parmezan

- fasolka szparagowa
- sól, cukier
- parmezan do posypania


Odrobinę oliwy zmieliłam ze wstępnie zsiekaną rukolą i miętą, czosnkiem. Dodałam pozostałe składniki i zblendowałam aż się wyrównała konsystencja. Na koniec dolałam więcej oliwy z oliwek by pesto było wilgotniejsze.

Fasolkę obgotowałam w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Po odcedzeniu jeszcze na ciepło zmieszałam z pesto i startym parmezanem. Na koniec posypałam po wierzchy parmezanem (w końcu parmezanu nigdy za wiele :D )




4 komentarze:

  1. Świetna propozycja. Bardzo lubię fasolkę szparagową w niebanalnych wersjach.

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie dziś na obiadek będzie fasolka :) Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. skąd masz rukolę, identyczna porasta nasze gdanskie place zabaw i sie zastanawiamy czy to rukola czy jaskier

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas w ogródku rośnie jak chwast - jest wszędzie w trawniku między innymi roślinami a nawet między płytkami chodnikowymi wyrasta.

      Usuń