poniedziałek, 21 kwietnia 2014
mazurek kakaowy
Coś wydaje mi się, że blog ten będzie kolekcją przepisów - "miało być coś innego". Produktem wyjściowym było kakao (mogę sobie kulinarnie poszaleć dzięki DecoMorreno), założenie było takie żeby użyć kakao zamiast mąki albo żeby w przepisie ilość mąki i kakao były sobie równe.
Miałam upatrzonych kilka przepisów na ciastka z dużą ilością kakao i gdyby zbliżały się święta Bożego Narodzenia, a nie święta Wielkiej Nocy, już pewnie przepisy te by się znalazły na blogu.
Stwierdziłam, że jeden z przepisów na ciastka można śmiało przerobić na spód do mazurka, ale dalej kombinowałam co zrobić i czym posmarować ten mazurek.
Postanowiłam zobaczyć co proponuje Czernikowski w swojej książce i przez przypadek odkryłam przepis na mazurek kakaowy. Nie wahałam się ani chwili, wiedziałam, że go zrobię. Jest to już trzeci mazurek (obok mazurka czekoladowego oraz mazurka marcepanowego) z tej małej, wielkiej książki, którego przepis pojawia się u mnie na blogu.
Mazurki te może nie prezentują się jakoś oszałamiająco, ale za to ich smak jest oszałamiający. W tym przypadku czyste kakao, coś niesamowitego, polecam.
mazurek kakaowy
20 dag cukru
4 jaja
30 g kakao
pół laski wanilii
1 łyżka przesianej bułki tartej
papier ryżowy
Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać kakao, wanilię, bułkę tartą, ubite białka. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem ryżowym. Piec 20-30 minut w piekarniku w temp. 170 st.C.
Mój mazurek posmarowałam bardzo cienką warstwą marmolady pomarańczowej i posypałam kakao.
A pamiętacie o konkursie DecoMorreno? Serdecznie zapraszam, podzielcie się swoimi wspomnieniami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
prosto, szybko i bardzo czekooooladowo :]
OdpowiedzUsuńtakie ciasta lubię
UsuńWygląda jak brownie :)
OdpowiedzUsuńBoski :)
przepis z książki rok wydania 1968 roku (wydanie IX poprawione i uzupełnione), brownie nie było jeszcze wtedy tak popularne jak dzisiaj
Usuń