Jak dla mnie sernik kawowy na orzechowym spodzie wychodzi genialny, skrajnie różny od smaku sernika tradycyjnego. Nie da się jeść dużych kawałków tego sernika. Genialnie proponuję smakować go, nie z kawą, a z zieloną herbatą.
Jest to zmodyfikowany przeze mnie przepis na sernik cappuccino z Moich Wypieków. Zwiększyłam ilość twarogu do 1 kg, przez co zwiększyłam proporcjonalnie ilość składników, zastąpiłam kwaśną śmietanę - śmietanką słodką.
sernik kawowy z orzechowym spodem
1 kg twarogu śmietankowego
5 jajek
400 ml słodkiej śmietanki
3 łyżki kawy instant
1/4 łyżeczki cynamonu
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki gorącej wody
4 łyżki mąki
na spód:
25 dag drobno posiekanych orzechów włoskich
10 dag roztopionego masła
3-4 łyżki cukru
Orzechy włoskie, cukier i masło wymieszać. Tortownicę o średnicy 28 cm dokładnie uszczelnić - owinąć z zewnątrz folią aluminiową. Piec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 165 st.C.
Kawę i cynamon rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do ostygnięcia.
Ser wymieszać z cukrem i mąką. Dodawać po jednym jajku i miksować do uzyskania jednolitej masy. Wmieszać śmietankę, a następnie ostudzoną kawę z cynamonem. Wylać na podpieczony spód z orzechów.
Piec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 230 st.C. zmniejszyć temperaturę do 130 st.C i piec jeszcze godzinę - sernik powinien być ścięty na środku. Bardzo dobrze ostudzić, najlepiej wsadzić go na noc do lodówki. Smacznego.
Ja się przymierzam do sernika Donny Hay :)))
OdpowiedzUsuń