środa, 16 kwietnia 2014

sernik kawowy z orzechowym spodem

Kolejny sernik - stwierdziłam, że na blogu umieszczam coś co dla mnie w jakiś sposób jest odkryciem. Tym odkryciem w ostatnim roku jest to, że serniki nie są straszne w przygotowaniu. Sernik kawowy na orzechowym spodzie - jest to jeden  serników, których historię opisałam w poście o serniku tradycyjnym. Moi domownicy trochę oprotestowali smak tego sernika, bo dla nich sernik nie może być smakowy lub inaczej jedyny smak jaki uznają to może być smak skórki pomarańczowej lub rodzynek.
Jak dla mnie sernik kawowy na orzechowym spodzie wychodzi genialny, skrajnie różny od smaku sernika tradycyjnego. Nie da się jeść dużych kawałków tego sernika. Genialnie proponuję smakować go, nie z kawą, a z zieloną herbatą.


Jest to zmodyfikowany przeze mnie przepis na sernik cappuccino z Moich Wypieków. Zwiększyłam ilość twarogu do 1 kg, przez co zwiększyłam proporcjonalnie ilość składników, zastąpiłam kwaśną śmietanę - śmietanką słodką.

sernik kawowy z orzechowym spodem

1 kg twarogu śmietankowego
5 jajek
400 ml słodkiej śmietanki
3 łyżki kawy instant
1/4 łyżeczki cynamonu
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki gorącej wody
4 łyżki mąki

na spód:
25 dag drobno posiekanych orzechów włoskich
10 dag roztopionego masła
3-4 łyżki cukru


Orzechy włoskie, cukier i masło wymieszać. Tortownicę o średnicy 28 cm dokładnie uszczelnić - owinąć z zewnątrz folią aluminiową. Piec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 165 st.C.

Kawę i cynamon rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do ostygnięcia.
Ser wymieszać z cukrem i mąką. Dodawać po jednym jajku i miksować do uzyskania jednolitej masy. Wmieszać śmietankę, a następnie ostudzoną kawę z cynamonem. Wylać na podpieczony spód z orzechów.

Piec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 230 st.C. zmniejszyć temperaturę do 130 st.C i piec jeszcze godzinę - sernik powinien być ścięty na środku. Bardzo dobrze ostudzić, najlepiej wsadzić go na noc do lodówki. Smacznego.

1 komentarz: