surówka z korzenia pietruszki
450 g pietruszki (korzenia)
2 łyżki białego octu winnego
80 ml gęstej śmietany
2 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki drubo posiekanych kaparów
sól, grubo mielony pieprz
Obrać pietruszkę, zestrugać obieraczką do warzyw długie, cienkie wstążki. Odrzucić rdzeń - może być twardy. W misce wymieszać korzeń pietruszki, ocet i łyżeczkę soli. Ostawić na 10 minut. Odcedzić pietruszkę i odcisnąć jak najwięcej octu.
W misce dobrze wymieszać pietruszkę z posiekanymi kaparami, śmietaną, oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
A teraz propozycja mojej modyfikacji. Następnym razem jak będę robić surówkę według tego przepisu to korzeń pietruszki zetrę na tarce, a nie pozostawię w długich paskach. Surowa pietruszka jest ostra w smaku i potrzeba trochę czasu, żeby się przyzwyczaić, ale wydaje mi się że warto.
Surówka tak się spodobała, że do zdjęć udało mi się ocalić tylko tyle co można było ułożyć na małym talerzyku do filiżanki od kawy.
Ciekawy pomysł, nie jadłam nigdy surówki z pietruszki. A czy ta pietruszka nie jest za twarda?
OdpowiedzUsuńPietruszka (podobnie jak marchewka) jest twarda, dlatego została potraktowana octem i solą, po tym zabiegu staje się bardziej miękka.
UsuńTakie dziwo, że aż sama spróbuję :))) A myślisz, że posypanie jej natką byłoby dobrym pomysłem?
OdpowiedzUsuńEwciu - jak najbardziej poeksperymentuj i daj znać jak wyszło
Usuń