środa, 12 listopada 2014

wytrawne ciasteczka owsiane

Wytrawne ciasteczka owsiane złożone są z zaledwie kilku składników, robi się je bardzo szybko. Dobre do sera, wszelkiego rodzaju wytrawnych past, jako spody do tartinek. Wszyscy moi domownicy zastanawiali się czy to jest smaczne, bo smakuje jak... no właśnie jak? Doskonale przyjmuje smaki innych potraw, stanowi ich wspaniałe dopełnienie. Zostawiłam pudełko na stole w kuchni, wieczorem okazało się, że połowy ciastek już nie ma, czyli chyba takie złe nie są.
Przepis pochodzi z książki Sybil Kapoor National Trust Simply Baking.


 wytrawne ciasteczka owsiane

225 g płatków owsianych
2 łyżki mąki
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżki masła
około 100 ml ciepłej wody


Rozgrzać piekarnik do 190 st.C.
Wymieszać ze sobą płatki owsiane, mąkę, sól i sodę. Dodać rozpuszczone masło i około 100 ml wody. Wymieszać ciasto. Rozwałkować ciasto na grubość około 3 mm i wykrajać niewielkie kółka lud dowolne kształty. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 8-10 minut do uzyskania lekkiego kolorku.

Resztki ciasta można ponownie zagnieść i wyciąć kolejne ciasteczka.

Do mojego ciasta wlało mi się trochę za dużo wody, dodałam więc kilka kolejnych łyżek mąki, żeby ciasto chciało się połączyć w jednolitą masę.

2 komentarze: