Kolejna z prostych i szybkich surówek. Składniki na nią bardzo łatwo znaleźć w naszych domach: jabłko, cebula, śmietana. Nic skomplikowanego. Kolejna pozycja z serii surówki mojego dzieciństwa. Lubię ją szczególnie z kotletami mielonymi, ale świetnie też komponuje się z innym rodzajem mięsa.
Surówka z jabłek i cebuli
1 bardzo duża cebula
4-5 dużych jabłek
małe opakowanie śmietany
pół łyżeczki soli
2 łyżki cukru
świeżo mielony pieprz
Cebulę pociąć w drobną kostkę, jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Śmietanę wymieszać z solą, cukrem i pieprzem - najlepiej nie dodawać całości przypraw na raz, najpierw wmieszać trochę - sprawdzić czy smakuje to osobie, która będzie to jadła i ewentualnie dosypać więcej w miarę potrzeby. Połączyć śmietanę z wymieszanym jabłkiem z cebulą. Odstawić do na 10-15 minut do połączenia smaków. Gotowe, smacznego.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń