wtorek, 10 kwietnia 2012

mazurek różany


Przepis pochodzi z jakiejś gazety, został wpisany do zeszytu z przepisami bez podania źródła. Wychodzi bardzo delikatne, kruche ciasto i na nim budowałam moje tegoroczne mazurki.

Kruche ciasto
1 i 1/4 szklanki mąki
2 żółtka
1/2 kostki masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
cukier waniliowy
szczypta soli
(białko)

Dodatki
słoik konfitur z płatków róży
lukier

Z wszystkich składników zagnieść szybko kruche ciasto i na godzinę do lodówki.
Z 2/3 ciasta uformować prostokąt, z reszty zrobić wałeczki. Brzegi przymocować za pomocą białka. Piec w 170 st.C przez 12-15 minut. Ciasto wystudzić, na wierzchu rozsmarować konfiturę i polać białym lukrem.

Na moim mazurku oprócz konfitury z płatków róży, znalazły się też płatki róży zakonserwowane w galaretce pigwowej, które na mazurku misternie rozkładała Kejti.











1 komentarz:

  1. Och, jaki śliczny!
    Pozdrawiam z Klubu Kwiatożerców:)
    http://pinkcake.blox.pl/2012/03/Klub-Kwiatozercow-2012.html

    OdpowiedzUsuń