wtorek, 10 kwietnia 2012

mazurek kajmak czekoladowy


Przepis na spód wzięty z mazurka różanego
Kruche ciasto
1 i 1/4 szklanki mąki
2 żółtka
1/2 kostki masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
cukier waniliowy
szczypta soli
(białko)

Masa kajmakowo-czekoladowa
puszka masy krówkowej/kajmakowej
pół tabliczki czekolady
1/3 szklanki mleka wg potrzeb

Dodatki
owoce kandyzowane
migdały
orzechy

Z wszystkich składników zagnieść szybko kruche ciasto i na godzinę do lodówki.
Z 2/3 ciasta uformować prostokąt, z reszty zrobić wałeczki. Brzegi przymocować za pomocą białka. Piec w 170 st.C przez 12-15 minut.
Rozgrzać gotową masę krówkową, dodać połamaną czekoladę, gdy masa jest bardzo gęsta i trudna do wymieszania dodać trochę mleka. Mieszać do otrzymania jednolitej masy. Posmarować upieczony spód. Szybko rozkładać owoce, póki masa ponownie nie stężeje, później jest trudno to zrobić.


Na mazurku można podziwiać moje kandyzowane pomarańcze, które robiłam specjalnie do mazurków.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz