niedziela, 29 czerwca 2014

rabarbar i wanilia dżem

Już przedostatni wpis dotyczący przetworów z rabarbaru. Klasyczne połączenie rabarbaru i wanilii - pycha. Zdecydowanie do powtórzenia w przyszłym roku. Bardzo aromatyczne. Początkowo aromat nie jest aż tak widoczny, w trzecim dniu od zrobienia ujawnia się jego głębia i piękno. Może być to spowodowane użyciem całej wanilii a nie tylko ziarenek - to taki ekonomiczny przepis, za pewne gdybym dodała ziarenka z kilku lasek wanilii to ten aromat byłby wcześniej wyczuwalnym, a tak należy chwilkę zaczekać i wychodzi coś niesamowitego.


Dżem z rabarbaru z wanilią

1,5 kg rabarbaru
1 kg cukru
1 cytryna
1 laska wanilii


Rabarbar oczyścić, pociąć na kawałki 1-2 cm. Cytrynę wyszorować, sok wycisnąć, skórkę pokroić na większe kawałki. Wymieszać rabarbar, sok z cytryny, skórkę z cukrem. Pozostawić na noc w chłodnym miejscu. Następnego dnia dodać nasionka wanilii, strączek wanilii bardzo drobno pokroić, dodać do rabarbaru. Gotować do uzyskania pożądanej konsystencji dżemu. Usunąć skórki z cytryny. Przełożyć do słoiczków, można pasteryzować.


Nie podaję długości gotowania dżemu, bo wszystko zależy od wielkości garnka, jego średnicy, grubości dna, ilości użytych produktów wyjściowych. W domu mam 2 garnki prawie identycznej średnicy, ale różnica w długości gotowania przetworów wynosi od kilku do kilkunastu minut, co przy niektórych przetworach może być dość istotne.



Rabarbalove



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz