sobota, 8 grudnia 2012

czekoladowe (kakaowe) ciastka z kawą i pieprzem


Na święta Bożego Narodzenia od dobrych kilku lat przygotowuję całe puszki i szklane słoje ciastek i ciasteczek. Co roku jest to inny zestaw, wszystko zależy od mojego humoru, czasu i tego co mam w danej chwili pod ręką. Przygotowania zaczynają się od wyciągnięcia książek, różnych gazet, przejrzenia zasobów internetu w poszukiwaniu tych przepisów, które mam ochotę przygotować. Udaje mi się zrealizować około połowy moich pomysłów, ale i tak nieźle.

Te czekoladowe (kakaowe) ciastka z kawą i pieprzem znalazłam i po raz pierwszy zrealizowałam w zeszłym roku. Trochę ich się bałam, ale są wspaniałe - mocno czekoladowe, pełne smaków i nie oczywiste. Bałam się w nich tego pieprzu, ale później uświadomiłam sobie, że moja ukochana przyprawa do piernika też zawiera pieprz.


czekoladowe (kakaowe) ciastka z kawą i pieprzem

1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki niesłodzonego kakao
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 łyżka mielonej kawy
1/2 łyżeczki cynamonu
170 g masła
1 szklanka cukru
1 jajko
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
cukier do obtaczania


Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Dodać przesianą mąkę i kakao, kawę oraz przyprawy. Wymieszać na gładką masę.
Z ciasta uformować wałek średnicy 3-4 cm za pomocą folii spożywczej. Wstawić na godzinę (a nawet na całą noc) do lodówki. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, pozostawić w temperaturze pokojowej na 5 minut. Ciasto obtoczyć w cukrze, pokroić na 1/2 cm kawałki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st.C przez około 10 minut. Ciastka wyjąć z piekarnika, gdy wyglądają na nie do końca upieczone - środek musi być jeszcze miękki.

7 komentarzy:

  1. Kawa i pieprz. Zadziwiające połączenie, ale to musi być doobre... :-) Wyglądaj też bardzo oryginalnie. Super. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kawa mielona ale nie rozpuszczalna prawda?
    Czy tam nie powinna być 1 szkl. cukru? (zamiast mąki)
    ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście
      dziękuję
      już poprawione

      Usuń
    2. Przepis wart zapamiętania. Dzięki Bolu :)

      Usuń