czwartek, 6 grudnia 2012

puszyste ciasto z tartą czekoladą


Gdy po raz pierwszy czytałam przepis na te ciasto byłam przerażona - aż tyle jajek, uważałam, że będzie super ciężkie i mocno jajeczne. Oryginalny przepis jest na ciasto aż z 12 jajek z czego wychodzą 2 duże podłużne blaszki, pochodzi z jakiejś gazety. Te ciasto czekoladowe stanowi miłą niespodziankę, doskonałe do kawy, lekkie i delikatne ciasto, taki puszek, trochę jak delikatny biszkopt czekoladowy.

Ciasto z tartą czekoladą

6 jaj
180 g cukru
1 torebka cukru waniliowego
1/4 łyżeczki cynamonu
100 g gorzkiej czekolady
100 g mąki ziemniaczanej

dodatkowo
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub posiekanych wiśni dekoracyjnych


Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i odstawić na pół godziny, aby cukier się rozpuścił. W tym czasie utrzeć na tarce mocno schłodzoną czekoladę i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Żółtka z cukrem utrzeć na pienistą masę. Ubić pianą z białek. Do masy z żółtek domieszać porcjami czekoladę z mąką ziemniaczaną. Następnie dodać kilka łyżek masy z białek w celu rozluźnienia konsystencji mieszaniny, bardzo delikatnie wmieszać pozostałe ubite białka. Opcjonalnie można dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową lub posiekane wiśnie. Ciasto przelać do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st.C, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 st.C i piec kolejne 20 minut. Pozostawić kolejne 10 minut w gorącym piekarniku. Wyjąć z piekarnika i po kolejnych 10 minutach wyjąć z formy. Zostawić na kratce do ostygnięcia. Można polukrować lub polać polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz