czwartek, 14 czerwca 2012

warkocze drożdżowe


W domu mamy tydzień "drożdżowy"... czyli pizze, cebularze itp.

tym razem wytwór "chałkopodobny" :)

Warkocze (4 sztuki)
- 150g masła
- 500ml mleka
- 50g drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 100-150g cukru
- 1 jajko
- 1,25 kg mąki przennej
- aromat waniliowy (nasz wyrób laski wanilii pływające przez pół roku w wódce)
dodatkowo
- jajko
- cukier gruby kryształ
- płynny miód
- wiórki migdałowe

Rozpuścić tłuszcz w garnku, dodaj mleko i podgrzej do temperatury ok. 37 - 40C
Rozkrusz drożdże w dużej misce (w niej będziesz zagniatać ciasto), dodaj odrobinę ciepłego płynu i mieszaj, aż drożdże się całkowicie się rozpuszczą. Dodaj resztę tłuszczu z mlekiem, sól, cukier, aromat waniliowy, roztrzepane jajko i połowę przygotowanej mąki. Wyrób gładkie ciasto. Dodaj resztę mąki, odkładając niewielką ilość do posypania ciasta. Ciasto jest gotowe gdy łatwo odchodzi od ścianek naczynia. Posyp je resztą mąki i odstaw do wyrośnięcia na ok 30-40min. Wyłóż ciasto na stolnicę i jeszcze przez parę chwil wyrabiaj. Podziel na 4 części.
(z grubsza z "Siedem rodzajów ciast")


2 części zrobiłam klasycznie - z samym cukrem.
Zaplatałam warkocze z 4 pasm ciasta.
Pozostałe dwie części zrobiłam z miodem i płatkami migdałowymi.
Cisto podzieliłam na 3 pasma, każde lekko rozwałkowałam...
przez środek polałam miodem i posypałam wiórkami migdałowymi. Zwinęłam w rurki i zaplotłam warkocz. Kładąc już na blachę zwinęłam w wianek.

piecze się szybko - ok 15-20 min w 175C (termoobieg).

2 komentarze:

  1. Hmm, hmm, hmm, ale pychota! Uwielbiam! I zapisuję do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. jak u babci:) uwielbiam z lukrem:D

    OdpowiedzUsuń