sobota, 4 kwietnia 2015

proste jaja faszerowane



Jaja faszerowane wyglądają na bardzo pracochłonne, ale jeżeli przestrzega się kilku zasad robi się je szybko i bezboleśnie. Mi osobiście najbardziej smakują na ciepło, ale na zimno też są dobre.

Kilka moich spostrzeżeń dotyczących ich łatwego wykonania:
- jajka po ugotowaniu na twardo NIE mogą wyschnąć, najlepiej zostawić je w garnku z zimną wodą,
- nie należy zrażać się faktem, że skorupka popękała w trakcie rozcinania jajka, należy wtedy nie wydrążać do końca białka, tylko pozostawić cieniutką warstwę na skorupce,
- należy żółtka i białka rozdzielić przy wyciąganiu ze skorupki - łatwiej wtedy rozdrobnić zarówno białko, jak i żółtko.
Wiem, że te zalecenia mogą trochę przerażać, ale wynikają one z moich obserwacji oraz błędów, które popełniałam szykując jajka faszerowane po polsku.


Jaja faszerowane

10 jaj
1 jajko
pęczek natki pietruszki
pęczek drobnego szczypiorku
25 g masła
2 łyżki bułki tartej
sól
świeżo mielony pieprz

bułka tarta do panierowania
masło do smażenia około 100g


10 jaj ugotować na twardo. Pozostawić w zimnej wodzie do ostygnięcia lub momentu, w którym będziemy dalej robić jaja faszerowane. Posiekać natkę pietruszki oraz szczypiorek. Nieobrane jajka przeciąć ostrym nożem wzdłuż dłuższej osi. Żółtka wydrążyć do jednej miseczki, białka do drugiej, skorupki zachować do faszerowania.
Białka można pociąć nożem, choć osobiście bardzo krótko rozdrabniam je w blenderze. Żółtka rozgnieść widelcem. Połączyć posiekane białka, rozgniecione żółtka, surowe jajko, natkę pietruszki oraz koperek, dodać bardzo miękkie masło. Osolić, dodać świeżo zmielony pieprz. Dodać ze 2 łyżki bułki tartej, a w razie potrzeby jeszcze więcej.

Powstałą masą faszerować odłożone skorupki jajek. Część wolną od skorupki oprószyć bułką tartą i smażyć na patelni stroną z bułką tartą do dołu do uzyskania pięknego złotego koloru, przełożyć na naczynie żaroodporne i dopiec kilka minut w ciepłym piekarniku. Ot i cała filozofia robienia jajaek faszerowanych.

2 komentarze:

  1. Też w te Święta mieliśmy takie jajka, tylko z pieczarkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama zawsze robi je na święta. Znikają błyskawicznie

    OdpowiedzUsuń