Ciasto wykonane na tej samej zasadzie co ciasto grejpfrutowe, tak na prawdę ten sam przepis i co za tym idzie podobny wspaniały aromat owoców cytrusowych. Pozwoliłam sobie nazwać tę babkę cytrynową do kwadratu, bo smak i aromat cytryny grają tu pierwsze skrzypce.
Babka cytrynowa do kwadratu
2-3 cytryny
poza tym do:
ciasta
2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
2 jajka
1 szklanka mleka
3/4 szklanki oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy
sól
syropu
2/3 szklanki cukru
polewy
3/4 szklanki cukru pudru
Rozgrzać piekarnik do 175 -180 st.C. Cytryny dokładnie wymyć. Zetrzeć skórkę na drobnej tarce, wycisnąć sok z miąższu - 2 łyżki soku odłożyć do polewy, reszta będzie wykorzystana do syropu.
Ciasto
Cukier wymieszać ze skórką cytrynową, cukier zrobi się jak wilgotny piasek. Ubić jajka z wcześniej przygotowanym cukrem do uzyskania jednolitej, kremowej masy. Dodać aromat waniliowy, mleko i olej, wymieszać. Do powstałej masy wmieszać mąkę wraz proszkiem do pieczenia i solą. Przygotowane ciasto wylać do foremki na babę wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut, sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone, zmniejszamy temperaturę do 160 st.C i pieczemy do otrzymania suchego patyczka.
Syrop
Gotujemy syrop - na 1 szklankę soku z cytryny dajemy 2/3 szklanki cukru. W małym garnuszku łączymy sok (należy pamiętać o zostawieniu 2 łyżek soku do polewy) i cukier, po zagotowaniu się syropku, gotujemy jeszcze z 1-2 minuty.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Pozostawiamy na 10 minut do przestygnięcia. W jeszcze ciepłym cieście robimy patyczkiem dziurki i ciasto polewamy wcześniej przygotowanym syropem. Pozostawiamy ciasto do ostygnięcia.
Polewa
Cukier puder mieszamy z sokiem cytryny. Polewamy ciasto.
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń