piątek, 3 kwietnia 2015

babka cytrynowa do kwadratu

Babka cytrynowa to jest ciasto, które pieczone jest na Święta Wielkanocne dla mojej mamy, musi być i koniec. Cieszę się, że jest taki wynalazek jak zamrażalnik, bo przeważnie po świętach jest ona mrożona, w tym czasie dojada się pozostałości mazurków, które trudno zamrozić i po 2-3 tygodniach wszyscy ponownie cieszą się smakami wielkanocy.

Ciasto wykonane na tej samej zasadzie co ciasto grejpfrutowe, tak na prawdę ten sam przepis i co za tym idzie podobny wspaniały aromat owoców cytrusowych. Pozwoliłam sobie nazwać tę babkę cytrynową do kwadratu, bo smak i aromat cytryny grają tu pierwsze skrzypce.


Babka cytrynowa do kwadratu

2-3 cytryny

poza tym do: 

ciasta
2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
2 jajka
1 szklanka mleka
3/4 szklanki oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy
sól

syropu
2/3 szklanki cukru

polewy
 3/4 szklanki cukru pudru


Rozgrzać piekarnik do 175 -180 st.C. Cytryny dokładnie wymyć. Zetrzeć skórkę na drobnej tarce, wycisnąć sok z miąższu - 2 łyżki soku odłożyć do polewy, reszta będzie wykorzystana do syropu.

Ciasto
Cukier wymieszać ze skórką cytrynową, cukier zrobi się jak wilgotny piasek. Ubić jajka z wcześniej przygotowanym cukrem do uzyskania jednolitej, kremowej masy. Dodać aromat waniliowy, mleko i olej, wymieszać. Do powstałej masy wmieszać mąkę wraz proszkiem do pieczenia i solą.  Przygotowane ciasto wylać do foremki na babę wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut, sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone, zmniejszamy temperaturę do 160 st.C i pieczemy do otrzymania suchego patyczka.

Syrop
Gotujemy syrop - na 1 szklankę soku z cytryny dajemy 2/3 szklanki cukru. W małym garnuszku łączymy sok (należy pamiętać o zostawieniu 2 łyżek soku do polewy) i cukier, po zagotowaniu się syropku, gotujemy jeszcze z 1-2 minuty.

 Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Pozostawiamy na 10 minut do przestygnięcia. W jeszcze ciepłym cieście robimy patyczkiem dziurki i ciasto polewamy wcześniej przygotowanym syropem. Pozostawiamy ciasto do ostygnięcia.

Polewa
Cukier puder mieszamy z sokiem cytryny. Polewamy ciasto.

1 komentarz: