Klasyczny pomysł - truskawki, krem, kruchy spód :)
Kruchy spód (z "Ciasta pikantne i słodkie" Michel Roux)
250g mąki
125g masła, pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego
1 jajko
1 łyżeczka drobnego cukru
1/2 łyżeczki drobnej soli
40ml zimnej wody
Nadzienie:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
500g mascarpone
500g śmietanki tortowej 36%
szklanka cukru pudru
aromat śmietankowy
truskawki
listki melisy do ozdoby
Wysypujemy mąkę na stolnicę, robimy na środku zagłębienie i dodajemy pozostałe składniki (poza wodą). Palcami rozprowadzamy równomiernie składniki dodając systematycznie wodę, a potem kilkoma odpychającymi ruchami wyrabiamy gładkie ciasto. Wkładamy do woreczka i odkładamy do schłodzenia do lodówki.
Ciasto należy rozwałkować do grubości ok 3-4 mm. Rozkładamy je do blaszek i pieczemy w 190C ok 20 min - do zarumienienia (pierwsze 10 min dobrze jest piec z jakimś groszkiem lub kulkami by się nie pofalowało).
Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w mikrofalówce. Mikserem mieszamy ją z 2 kopciastymi łyżkami mascarpone. Tą masą smarujemy spody tarty.
Pozostałą część mascarpone, śmietankę, cukier i aromat ubijamy na równą masę. Rozkładamy na spody.
Dekorujemy truskawkami i melisą... i gotowe!
Smacznego!
Uwielbiam kruche z mascarpone i owocami, sama takie robiłam wczoraj :)
OdpowiedzUsuń