sobota, 28 marca 2015

babka kokosowa

 Przed świętami zawsze kombinuję jakie ciasta/ciasteczka zrobić, niestety nie w tym roku. Prezentowane przepisy na baby wielkanocne pochodzą z zeszłego roku - właśnie się obudziłam, że Święta Wielkiej Nocy są już za tydzień, oprócz standardowych mazurków nie mam przemyślanego co upiekę. Obecnie pochłania mnie walka o zdrowie i to wydaje się być ważniejsze niż publikacja nowych wpisów na blogu.

Ciasto w formie baby, smaczne, wilgotne, trochę inne, bo z wiórkami kokosowymi, łatwe w wykonaniu. Przepis na tę babkę kokosową zaczerpnięty z Małej Cukierenki.


Babka kokosowa

3,5 szklanki wiórków kokosowych
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
1 szklanka cukru pudru
7 jaj
50 ml oliwy z oliwek

2/3 szklanki cukru pudru
sok z 2-3 cytryn
wiórki kokosowe do posypania


Na suchej patelni uprażyć szklankę wiórków kokosowych mieszając aby się nie przypaliły, odstawić do ostygnięcia.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać pojedynczo jaja, miksować. Nie należy się przejmować, jeżeli masa nam się rozwarstwi. Do masy dodajemy oliwę, wiórki kokosowe i mąkę, całość mieszamy najłatwiej drewnianą łyżką.
Ciasto przełożyć do formy na babę i piec w temperaturze 190 st.C przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 st.C i piec kolejne 65 minut lub do "suchego patyczka".
W mojej wersji ciasta z soku cytryny i cukru pudru zrobiłam rzadki lukier a nie syrop, polałam nim lekko przestudzone ciasto i posypałam wiórkami kokosowymi.


1 komentarz: