Zupa krem z selera - przepis wyszukany dla mojej mamy, która ostatnio ogranicza spożywanie białka a właściwie to puryn, więc wszystkie wywary mięsne odpadają. Stwierdziłam, że ile można jeść zupę krem z dymi, że muszę wymyślić coś nowego, innego. Gdzieś tam z tyłu głowy chodziła mi zupa krem z korzenia selera, trochę poszukiwań i jest. Przepis zaczerpnięty z książki Hugh Fearnley-Whittingstall "River Cottage everyday". Podaję przepis z połowy składników, ktory starczy na 3-4 talerze zupy.
Zupa krem z selera
25 g masła
500 g korzenia selera (1 duża sztuka)
170 g białej części pora
50 g ziemniaków (1 ziemniak)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1/2 litra wywaru warzywnego (użyłam wody)
śmietana
świeżo mielony pieprz
W garnku o grubym dnie roztopić masło wrzucić pokrojoną cebulę, pora i czosnek, wymieszać i chwilę przesmażyć. Wrzucić pokrojonego na drobno selera i ziemniaka, przesmażać z 10 minut, aż warzywa zmiękną. Zalać wywarem warzywnym lub wodą i gotować 20-25 minut na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną, można przykryć garnek pokrywką.
Po ugotowaniu selera, całość zblendować, osolić (jeżeli warzywa zalane były wodą). W razie potrzeby rozcieńczyć wodą lub wywarem warzywnym.
Bezpośrednio na talerzach zakwasić śmietaną i posypać świeżo mielonym pieprzem, smacznego.
genialna konsystencja tego kremu :)
OdpowiedzUsuńkonsystencję można regulować dolewając odpowiednią ilość płynu
UsuńMCD - DMC
OdpowiedzUsuńMCD - MGM, LLC (MCD) - The Music Floor at The MGM 영주 출장샵 Grand Hotel & Casino Las Vegas. Find your 통영 출장안마 way to 속초 출장마사지 exciting 하남 출장샵 entertainment, dining, 남원 출장샵