poniedziałek, 19 stycznia 2015

zupa krem z selera

 Zupa krem z selera - przepis wyszukany dla mojej mamy, która ostatnio ogranicza spożywanie białka a właściwie to puryn, więc wszystkie wywary mięsne odpadają. Stwierdziłam, że ile można jeść zupę krem z dymi, że muszę wymyślić coś nowego, innego. Gdzieś tam z tyłu głowy chodziła mi zupa krem z korzenia selera, trochę poszukiwań i jest. Przepis zaczerpnięty z książki Hugh Fearnley-Whittingstall "River Cottage everyday".  Podaję przepis z połowy składników, ktory starczy na 3-4 talerze zupy.


Zupa krem z selera

25 g masła
500 g korzenia selera (1 duża sztuka)
170 g białej części pora
50 g ziemniaków (1 ziemniak)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1/2 litra wywaru warzywnego (użyłam wody)

śmietana
świeżo mielony pieprz


W garnku o grubym dnie roztopić masło wrzucić pokrojoną cebulę, pora i czosnek, wymieszać i chwilę przesmażyć. Wrzucić pokrojonego na drobno selera i ziemniaka, przesmażać z 10 minut, aż warzywa zmiękną. Zalać wywarem warzywnym lub wodą i gotować 20-25 minut na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną, można przykryć garnek pokrywką.
Po ugotowaniu selera, całość zblendować, osolić (jeżeli warzywa zalane były wodą). W razie potrzeby rozcieńczyć wodą lub wywarem warzywnym.
Bezpośrednio na talerzach zakwasić śmietaną i posypać świeżo mielonym pieprzem, smacznego. 




2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. konsystencję można regulować dolewając odpowiednią ilość płynu

      Usuń