środa, 14 stycznia 2015

ciasto bananowe

Przepisów na ciasto bananowe w internecie jest sporo, każde jest wspaniałe, najlepsze i to właśnie jest TEN przepis. Jednego dnia upiekłam 2 ciasta bananowe z różnych przepisów, jak się okazało, wyszły zdecydowanie różne w smaku. Dzisiaj zaprezentuję przepis zaczerpnięty z książki the hummingbird bakery cookbook. Ciasto wychodzi wilgotne, cudownie aromatyczne, smaczne i tyle.


Ciasto bananowe

270 g cukru (trzcinowego)
2 jajka
200 g miąższu bananów (2 średnie banany)
280 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
140 g masła

Piekarnik rozgrzać do 170 st.C.
Utrzeć jajka z cukrem na jednolitą masę. Dodać wstępnie rozgniecione banany i utrzeć całość.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i imbir, dobrze wymieszać. Dodać roztopione masło, wymieszać. Całość przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia - wolę węższe ciasta, więc użyłam keksówki o wymiarach dna 8x30 cm.
Piec około 1 godziny lub do tzw. "suchego patyczka". Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika pozostawić na chwilę do przestygnięcia, a następnie wystudzić całkowicie na kratce. Smacznego.

Jak możecie zobaczyć na zdjęciach, środek ciasta lekko mi popękał i zapadł się nieznacznie, stąd ta bardziej wilgotna część - to nie jest zakalec.

2 komentarze: