wtorek, 26 sierpnia 2014

surówka z cukinii

Surówkę z cukinii robię od kilku lat, nie pamiętam już skąd się wziął na nią pomysł. Dopiero w zeszłym roku prowadząc zajęcia z dziećmi stwierdziłam, że jej smak w zależności od sposobu pocięcia cukinii jest różny. Surówka ta ma 2 wersje elegancką i taką szybką domową. Wytrawna w smaku przeznaczona jest raczej dla dorosłych - cukinia w paskach wystruganych obieraczką do warzyw, zaś starta na szybko na tarce o dużych oczkach, bardziej smakuje dzieciom.


Surówka z cukinii

cukinia średniej wielkości może nawet dwie
sok z pół cytryny
pół łyżeczki soli
2-3 łyżki oleju lub oliwy
czerwony pieprz


Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub zestrugać obieraczką do warzyw, z większych cukinii usunąć pestki. Skropić sokiem z cytryny, posolić. Można odlać trochę powstałego soku. Dodać olej, posypać rozgniecionym czerwonym pieprzem. Gotowe, szybko się robi a wygląda i smakuje efektownie.


Lubię łączyć ciemnozieloną cukinię z tą o żółtej skórce. Czerwony pieprz dodaję, żeby dodać kolejny kontrastowy kolor. Czasami zamiast czerwonego pieprzu daję uprażone ziarna słonecznika, dyni.

Która z wersji bardziej Wam odpowiada?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz