wtorek, 18 lutego 2014

trufle czekoladowe


Trufle - trufle czekoladowe kocham, miłością wielką. Jak dla mnie jest to po części hołd złożony czekoladzie, która gra tutaj pierwsze skrzypce. Inne składowe są tylko dodatkami podkreślającymi piękno podstawowego składnika.


Nasze trufle powstały jako sposób na wykorzystanie rozwarstwionej polewy czekoladowej i to pomysł doskonały. Serdecznie polecam. Trufelki powstały w zeszłym roku, ale jakoś nie doczekały się publikacji na blogu.


Trufle czekoladowe - przepis postawowy

200 g czekolady (najlepiej gorzkiej)
80-100 g masła
3-4 łyżki śmietanki

kakao, mielone orzechy/pistacje, cukier puder do obtoczenia



Pokruszoną czekoladę topimy z masłem w kąpieli wodnej (w naczyniu zawieszonym nad garnkiem z gotującą się wodą). Dodajemy śmietankę, mieszamy. Do środka można dorzucić posiekane orzechy, pocięte na małe kawałki suszone śliwki. Pozostawiamy do przestudzenia.
Formujemy kulki. Obtaczamy w kakao (moja ulubiona wersja), mielonych orzechach, migdałach, posiekanych niesolonych pistacjach, cukrze pudrze (ładnie kontrastuje z tymi obtoczonymi w kakao).


Powiem tak, jestem jeszcze żyję, ale ilość pracy jaką mam w ostatnim czasie nie ułatwia mi dodawania wpisów.
Na razie kolekcjonuję zdjęcia kolejnych potraw, pomysły na potrawy i nowe wspaniałe książki kucharskie.
Mam już "aż" 2 potrawy do serii, którą chcę opublikować, a której pomysł powstał ze 2 lata temu, ale to cicho sza - jak się pojawi to będzie (jak z rzadka wpisy na blogu).

3 komentarze:

  1. To ja czekam na tą nową serię :)) Trufle wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. trufle - uzależniające maluchy :D

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne, robiłam kiedyś, także w wersji białej.

    OdpowiedzUsuń