wtorek, 16 lipca 2013

pełnoziarniste muffinki porzeczkowe z kruszonką orzechową

Przepis na muffiny zaczerpnięty z powieści Barbary O'Neal Recepta na miłość, Wydawnictwo Literackie 2013. Z kilku przepisów zamieszczonych w tej książce, ten bardzo mi się spodobał. W oryginale był to przepis na Pełnoziarniste muffinki jagodowe z kruszonką, ale nie miałam wystarczającej ilości malin i jagód, za to obrodziły mi porzeczki.


Książkę otrzymałam, gdy ogarnęło mnie szaleństwo wypieku domowego pieczywa - bardzo się dobrze złożyło bo książka jest o miłości - miłości do chleba i jego wypieku, o miłości, którą okazujemy innym (i sobie), gdy dzielimy się naszymi wytworami. Dobra książka, gdy czekamy aż wyrośnie nam chleb lub ciasto drożdżowe, taka wakacyjna, bez zadęcia. Ale czy wszystko musi być wymagające i trudne, mamy lato i możemy trochę odpocząć i zrelaksować się. Miłej lektury, a te muffinki warto zrobić, bo są bardzo smaczne.


Pełnoziarniste muffinki porzeczkowe z kruszonką orzechową
przepis pochodzi z książki Recepta na miłość Barbara O'Neal z moimi modyfikacjami

kruszonka
1/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżki brązowego cukru
1/4 szklanki siekanych, lekko prażonych orzechów/migdałów
1 1/2 łyżki roztopionego masła

muffinki
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki orkiszowej (zastąpiłam zwykłą)
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (zastąpiłam zwykłą)
1 szklanka płatków owsianych
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka brązowego cukru (lub miodu)
1 duże jajko
3 łyżki oleju rzepakowego
1 opakowanie jogurtu (340g)
3/4 szklanki mleka

2 szklanki mieszanych porzeczek (białych, czerwonych, czarnych)


Składniki na kruszonkę wymieszać.
Wyłożyć papierkami formę do muffinek (wyszło mi 24 muffinek, przepis mówił o 30-32 szt.).
Wymieszać ze sobą suche składniki ciasta muffinkowego. W drugiej misce wymieszać ze sobą pozostałe składniki, z wyjątkiem porzeczek. Połączyć ze sobą suche i mokre składniki, dodać porzeczki. Ciasto przelać do foremek, posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Na sam wierch położyłam dodatkowo jeszcze kilka kuleczek czarnej porzeczki, bardzo ładnie wygląda po upieczeniu. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 15 minut (i tak piekłam pierwszą partię muffinek), choć osobiście zmniejszyłam temperaturę do 180 st.C i wydłużyłam czas do 20-25 minut. Upieczone babeczki studzic przez 15 minut w foremkach, później ostrożnie wyjąć i studzić na kratce.

Wychodzą bardzo smaczne, nie za słodkie, owocowe.

UWAGA
w oryginalnym przepisie było podane:
1 1/2 szklanki czystego jogurtu
1 kubek jogurtu malinowego lub jagodowego
1/2 szklanki mleka
może to być o tyle istotne, że użyłam do pieczenia zwykłej mąki pszennej a nie wiem jak zachowa się ciasto gdy użyjemy mąki pełnopszennej i orkiszowej


A wiecie co jest najprzyjemniejsze - gdy 5 letnia bratanica pyta się: Ciocia a mogę jeszcze jednego, bo takie dobre.



1 komentarz: