Właśnie uświadomiłam sobie, że dokładnie 2 lata temu pojawił się wpis z pierwszym przepisem na tym blogu. Urodzin bloga nie obchodzę, ale jest lipiec i kolejny przepis na ciasto z porzeczkami.
Miałam ochotę na drożdżowe, z kruszonką i oczywiście porzeczkami.
Placek drożdżowy z porzeczkami
ciasto
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
50 g masła
1/2 szklanki wody
opakowanie drożdży instant (7g)
2 jajka
3 szklanki mąki
nadzienie
150 g kremowego serka
3 łyżki cukru
500 g porzeczek
kruszonka
150 g masła
3/4 szklanki brązowego cukru
1-1,5 szklanki mąki
Rozpuścić masło z mlekiem i cukrem. W ciepłej wodzie namoczyć drożdże. Połączyć rozpuszczone masło, namoczonymi drożdżami i początkowo niecałą szklanką mąki. Wyrobić bardzo luźne ciasto drożdżowe, dosypując partiami mąkę. Ciasto będzie delikatne i bardzo lepkie. Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę, dwie (w zależności od temperatury otoczenia), aż podwoi swoją objętość.
Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować serkiem wymieszanym z cukrem. Wsypać porzeczkami. Całość posypać przygotowaną kruszonką.
Piec 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Kroić po przestudzeniu, ale najlepsze jest jeszcze ciepłe ze szklanką mleka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz