środa, 10 lipca 2013

placek drożdżowy z porzeczkami


Właśnie uświadomiłam sobie, że dokładnie 2 lata temu pojawił się wpis z pierwszym przepisem na tym blogu. Urodzin bloga nie obchodzę, ale jest lipiec i kolejny przepis na ciasto z porzeczkami.
Miałam ochotę na drożdżowe, z kruszonką i oczywiście porzeczkami.


 Placek drożdżowy z porzeczkami

ciasto
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
50 g masła
1/2 szklanki wody
opakowanie drożdży instant (7g)
2 jajka
3 szklanki mąki

nadzienie
150 g kremowego serka
3 łyżki cukru
500 g porzeczek

kruszonka
150 g masła
3/4 szklanki brązowego cukru
1-1,5 szklanki mąki


Rozpuścić masło z mlekiem i cukrem. W ciepłej wodzie namoczyć drożdże. Połączyć rozpuszczone masło, namoczonymi drożdżami i początkowo niecałą szklanką mąki. Wyrobić bardzo luźne ciasto drożdżowe, dosypując partiami mąkę. Ciasto będzie delikatne i bardzo lepkie. Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę, dwie (w zależności od temperatury otoczenia), aż podwoi swoją objętość. 

Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować serkiem wymieszanym z cukrem. Wsypać porzeczkami.  Całość posypać przygotowaną kruszonką. 

Piec 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Kroić po przestudzeniu, ale najlepsze jest jeszcze ciepłe ze szklanką mleka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz