wtorek, 18 września 2012

chleb 3 szklankowy


Wielkimi krokami zbliża się dla mnie przerwa w pisaniu bloga - mam nadzieję że Bola będzie dobrze się sprawowała ;)

Przed przerwą - nasz ukochany chlebek.

Chlebek robi się bardzo szybko - jest na drożdżach - i w 2h można już próbować bo jeść, parząc sobie palce. 
Czasem zdarzało się - za 2h goście, nie ma chleba, sklepy pozamykane - dobra kręcimy chlebek 3szklankowy.
Oczywiście lepiej mu zrobi jak będzie rósł dłużej i wystygnie zanim go zaczniemy kroić... ale to czasem jest nierealne :)

Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3 szklanki ciepłej wody
- opakowanie suchych drożdży (albo 25g świeżych)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oleju / oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka soli

dodatki:
- ziarna maści wszelkiej: dynia, słonecznik, siemię lniane, sezam, czarnuszka
- otręby pszenne / żytnie
- płatki owsiane / żytnie
- łyżka miodu (najlepiej gryczanego)
- kminek

zamienniki:
- jeżeli nie ma mąki pszennej pełnoziarnistej wystarczy pomieszać 1,5 szklani mąki pszennej z 1,5 szklanki otrębów ;)
- jeżeli nie ma otrębów - mielimy płatki owsiane / żytnie w blenderze.
- jedną szklankę mąki pszennej pełnoziarnistej można podmienić z żytnią.

Do dużej miski wlewamy łyżkę ciepłej wody, wsypujemy drożdże i cukier, mieszamy. Wlewamy szklankę wody (pierwszą z 3) i wsypujemy szklankę mąki (obojętne której), mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do czasu gdy drożdże zaczną pracować. Wlewamy resztę wody, wsypujemy resztę mąki, dodajemy olej, ocet i sól, wszystko dokładnie mieszamy.

Dodajemy ziarna - tutaj można zaszaleć - ja zazwyczaj sypię wszystkiego po trochu prosto ze słoja, spokojnie po dużej szczypcie. Tak samo z otrębami i płatkami owsianymi.
Jeżeli używamy czarnuszki lub kminku to dobrze uważać bo dają bardzo intensywny aromat.
Moja ciasto zazwyczaj kończy całkowicie zasypane po wierzchu różnorakimi dodatkami. Mieszamy wszystko i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Przygotowujemy dwie foremki ok 25-30 cm. Można wyłożyć je papierem do pieczenia albo posmarować tłuszczem i wysypać otrębami/mąką. Przekładamy ciasto do foremek.
Po wierzchu sypiemy ziarnami, lekko je wklepujemy w ciasto by nie osypały się. Dodatkowe ziarna wbijamy przez środek formując rynienkę - chleb pęknie wtedy w tym miejscu.

Piekarnik nastawiamy na 180C. Pieczemy ok 40 min - aż się mocno przyrumieni.
Jeżeli nie jesteśmy przekonani czy się upiekł już (mi się to kilka razy zdarzyło) a jest mocno przyrumieniony, wyciągamy go z foremki i wkładamy do wyłączonego piekarnika - dzięki temu odparuje z niego nadmiar wilgoci.
Ale uwaga - chleb sam w sobie jest bardzo wilgotny - jeżeli zaczynamy go kroić na gorąco może wydawać się wręcz lekko zakalcowaty.

Jeżeli chleb nie jest potrzebny na "już" dobrze by było by miał szansę wyrosnąć w misce (przed albo po dodaniu ziaren) co jakieś 15min przemieszać go zbijając powietrze.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz