wtorek, 13 września 2011
Szybki łosoś z cukinią
Jest to danie z serii robię porządek w lodówce/spiżarni. Robi się samo (no prawie samo), bo w piekarniku. Proporcje poszczególnych składników, jak i same składniki zmieniają się w zależności od tego co mamy pod ręką.
Składniki:
łosoś po kawałku na głowę (mam zamrożony, awaryjny)
cukinia/kabaczek
pomidory
cebula
czosnek 1-2 ząbki
zioła
Cukinię/kabaczka tniemy w plastry. Cebulę w półplasterki, czosnek w cienkie plasterki. Pomidory też tniemy w plasterki, najlepsze są takie podłużne, z dużą ilością miąższu, koktajlowe po upieczeniu ładnie wyglądają, ale już tak nie smakują.
Układamy warstwami najpierw cukinię/kabaczka, później trochę cebuli, kawałki ryby, którą solimy, pod nią wkładamy trochę czosnku, obkładamy pomidorami, a na koniec ponownie warstwa cukinii/kabaczka. Można wlać trochę wody, ale niewiele, bo cukinia sama w sobie zawiera dużo wody.
Piekę około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. W tym czasie piję upragnioną kawę, ogarniam się po powrocie z pracy i obiadek sam się robi. :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Świetna zapiekanka, szczególnie w sezonie na kabaczka.
OdpowiedzUsuń